zondag 1 november 2015

Vilvoorde krijgt er een paar stations bij

Nu eindelijk de beslissing is gevallen om ons vintage station een welverdiende opknapbeurt te geven, heb ik het genoegen te mogen aankondigen dat Vilvoorde er nog een paar bijkrijgt. Onder meer dit:


Het origineel staat in het Ardense Vielsalm, maar dit miniatuurmodel - of wat had je gedacht - komt binnenkort onze richting uit. Het is eigendom van de Mechelse modelbouwclub MSCM De Pijl, een van de eerste miniatuurtreinclubs van ons land. Die werd opgericht in 1974, telt momenteel een vijftigtal leden en kan alvast bogen op een goed gevulde geschiedenis.

Zo mocht de vereniging in 1991 op vraag van het Vlaamse Gewest deelnemen aan de wereldtentoonstelling in Sevilla. Hun maquette was zes maanden lang de blikvanger in het Belgische paviljoen en pronkt tegenwoordig in het Mechelse Speelgoedmuseum. In 2008 stalen ze dan weer de show op een megatentoonstelling in Dortmund. Voor meer wapenfeiten over de club kun je hier terecht.

Jammer genoeg komt aan alle mooie verhalen vaak een einde. Althans, zo zag het er even naar uit. Toen de NMBS besliste om het gebouw te verkopen waar de club in is ondergebracht, was het alle hens aan dek. De clubleden moesten dringend op zoek naar een nieuwe locatie, anders dreigden de treintjes op een doodlopend spoor te worden gezet, ergens op zolder. Na talloze brieven aan verschillende stadsdiensten kwam dan eindelijk het verlossende telefoontje uit Vilvoorde. De club mag van onze burgemeester haar intrek nemen in het tuchthuis, waar er binnenkort dus enkele van deze zullen rondrijden ...

De verhuis is voorzien eind december. Dan wordt hun grootste treinbaan - waar ze nota bene meer dan 35 jaar aan gesleuteld hebben - met grote pijn in het hart afgebroken. De modulaire banen kunnen gelukkig wel mee. 

Voor de verhuis zijn de clubleden trouwens nog op zoek naar vrijwilligers. Wil je een handje toesteken, heb je een vrachtwagen die ze kunnen gebruiken, laat het hen gerust weten. Of ben je gewoon nieuwsgierig, zit je zelf ook met dezelfde uit de hand gelopen hobby en wil je graag eens een kijkje gaan nemen, dan kan dat ook. Op 31 oktober, 1 en 2 november organiseren ze een expo in hun huidige gebouw, aan de Leuvensesteenweg 443 in Muizen. En anders moet je wachten tot volgend jaar. Dan kun je ze hier in Vilvoorde live "aan het werk" zien. Nieuwe leden - jong en oud, man of vrouw - zijn meer dan welkom, met of zonder kepie ;)

 

   

De clubleden van MSCM De Pijl kijken al ongeduldig uit naar hun nieuwe eindstation.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten