vrijdag 5 juni 2015

De stadstuin van Eden

Misschien hebben jullie de afgelopen week ook de volgende flyer meegekregen ...


Dit weekend zijn er dus de ecotuindagen. En toeval of niet, op een steenworp afstand van bij mij thuis stelt iemand zijn ecologische tuin open voor het grote publiek. Goeie reden dus om er nog eens op uit te trekken!

Plaats van gebeuren is Bolwerkstraat 28, waar de vroegere Croquet-fabriek was gevestigd. De anciens onder ons zullen wel weten waar ik het over heb. Ze maakten er kleurstoffen voor de voedingsindustrie. Op de foto hieronder zie je de ingang van de fabriek aan de Campionlei.


Waar vroeger het tweede huis van rechts stond, vind je nu Immo Bosmans Buro. En daar heb ik een afspraak met Dirk, Machteld en zoon Dylan. Die laatste is zo een beetje de drijvende kracht achter de ecologische tuin, al moeten de groene vingers van Dirk en Machteld niet onderdoen voor die van zoonlief. Het groene avontuur begon toen deze laatste via een vriend de microbe te pakken kreeg. Wat begon met een moestuin werd al gauw een stevig uit de hand gelopen hobby. De moestuin groeide uit tot een prachtige siertuin. Oordeel zelf maar ...  


Het idee was om een tuin aan te leggen die minder onderhoud vergt dan een gazon en tegelijk de biodiversiteit bevordert. En geloof het of niet, slechts tweemaal per jaar moeten ze hun tuiniershandschoenen aantrekken voor een grondig onderhoud. Hoe vaak haalt u uw grasmaaier van stal?

Maar het bleef niet bij een siertuin. Omdat de groenten het niet echt goed deden met pesticiden, werd maar al te graag naar milieuvriendelijker alternatieven gezocht. Daarom legden ze een ecologische kweektuin aan op de voormalige grond van de fabriek. Ecologisch wil dus zeggen dat er geen pesticiden aan te pas komen. Daarvoor gebruiken ze onder meer larven van lieveheersbeestjes. En om de planten te bestuiven, hebben ze hun eigen hommels. Het resultaat mag best gezien worden, al is het voor sommige plantjes nog vroeg: 


Erwten
Heerlijke aardbeien, en ik spreek uit ervaring ...

Wortelen, kolen en rabarber zijn maar een greep uit de gewassen die er groeien. En onze gedreven tuiniers houden er allerlei technieken op na om die te laten gedijen. Zo planten ze maïs, bonen en pompoen door elkaar heen. De bonen gebruiken de maïs als klimstok en de pompoen zorgt voor een vochtige grond, wat de bonen en maïs dan weer ten goede komt. Al verloopt niet altijd alles volgens plan. De uien bijvoorbeeld stellen het dit jaar niet al te goed. Dus wie tips heeft, mag ze zeker delen. Dylan, Machteld en Dirk staan open voor suggesties.

Zit je zelf met een vraag, bijvoorbeeld over hoe je lavendel het beste snoeit, hoe je kruiden lang kunt houden of welke klimop je het beste kiest zonder al te snel overwoekerd te worden. Dan kun je die kwijt aan Dylan 'de wandelende encyclopedie'. En om een tip zit hij zelf ook niet verlegen. Zo kan hij je vertellen hoe je zelf paddenstoelen kunt kweken, hoe je je eigen biologische meststof kunt maken (onder meer met brandnetels) en hoe je planten op een diervriendelijke manier kunt beschermen tegen slakken.

Met de ecotuindagen willen ze laten zien dat je ook in de stad perfect een tuin zoals 'op den buiten' kunt aanleggen, met alles erop en eraan. En ze helpen je maar wat graag op weg tijdens een van hun rondleidingen. Je wordt er ook getrakteerd op een koekje van eigen deeg en een drankje (fris- en sterkedranken worden er aangeboden voor ecologisch verantwoorde prijzen). En er is ook een wedstrijd. Wie een aantal vragen juist beantwoordt, gaat naar huis met wat het begin kan zijn van een mooi avontuur: een plantje.

Ik geef alvast een voorproefje van wat je zoal te wachten staat:

De shiitakeboomDruivelaar

Dirk en Dylan


Dus wees er als de kippen bij op 7 juni!
Place to be: Bolwerkstraat 28 in Vilvoorde (tegenover de Politierechtbank). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten