dinsdag 12 juli 2016

Vilvoorde goes 3D

Wie af en toe mijn blog leest, weet dat er in Vilvoorde een aantal getalenteerde fotografen rondlopen. Getuige de schitterende foto's die de artistieke posts van beeldmateriaal voorzien. Maar voor wie niet gezegend is met dat aangeboren talent - zoals ikzelf - en toch originele vakantiekiekjes wil maken, heb ik een goeie tip.

De meesten onder ons zullen ooit wel eens vol bewondering getuurd hebben naar oude Viewmaster-foto's. Je weet wel, die witte schijfjes met kleine foto's die je in een bakje stopt om een 3D-effect te creëren ... Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel ergens liggen, in een oude doos op zolder. Bij mij thuis neemt mijn Viewmaster-gerief alvast een prominente plaats in de woonkamer in. Als deco staat het heel mooi. Maar dat is niet de enige reden waarom het een vaste stek heeft verdiend in ons interieur.


Wie goed oplet, ziet twee ietwat vreemde fototoestellen staan, met twee lenzen. Het zijn twee personal stereo cameras uit de jaren 40. En daar is het 'm allemaal om te doen. Ik maak er namelijk m'n eigen 3D-foto's mee. Niet zo vaak moet ik toegeven, want uiteindelijk komt er toch een en ander bij kijken. Maar wanneer we op vakantie gaan, neem ik m 'n fototoestel zo vaak mogelijk mee. Ideaal om nog even na te genieten!

Wat heb je zoal nodig om aan de slag te kunnen? Een 3D-fototoestel uiteraard, een cutter waarmee je jezelf achteraf flink wat knipwerk bespaart, (bij voorkeur) lege schijfjes en een viewer (het bakje dus) om het resultaat te kunnen bewonderen. En ik vergeet bijna de filmrolletjes (diapositieven).

Cutter, viewer en fototoestel

Jammer genoeg hangt er vaak een fors prijskaartje aan vintage. En dat is hier niet anders. Maar ik verzeker je, het is de aankoop dubbel en dik waard. Waar vind je al die spullen? Op gespecialiseerde websites zoals www.3dworldshop.com of op eBay (internationaal) vind je ongetwijfeld je gading. Mijn fototoestel en cutter komen trouwens uit de Verenigde Staten. De bakjes vind je hier op de betere rommelmarkt. Een grotere uitdaging zal het zijn om de reels (of schijfjes) te bemachtigen. Maar gelukkig bestaan ook daar websites voor, zoals www.fresavolante.com, waar je ze nieuw kunt kopen. De dia's vind je met een beetje geluk bij de fotograaf. En echte freaks - zoals ik dus - kunnen nog een stapje verder gaan en hun eigen hoesjes ontwerpen, in echte Viewmaster-stijl. Dan krijg je dit ...


Het voordeel van 3D-fotografie is dat het een stuk gemakkelijker wordt om leuke foto's te maken, op voorwaarde dat je de regels van het 3D-fotograferen in acht neemt. Dat wil zeggen, een voorwerp - een persoon bijvoorbeeld - op de voorgrond en een ander - een landschap bijvoorbeeld - op de achtergrond. Een vergezicht heeft dus geen enkel effect, tenzij je er iets voor plaatst. En het resultaat mag best wel gezien worden. Het verwondert me dan ook dat ze het concept niet verder gecommercialiseerd hebben. Al heb je nu wel digitale 3D-fotografie ...

Onze gasten zijn alvast dol op onze Viewmaster-sessies. Ze worden er niet alleen nostalgisch van, ze vinden het ook leuk dat we zelf op de foto staan, om nog maar van het 3D-effect te zwijgen. Je kiekjes krijgen er letterlijk en figuurlijk een extra dimensie bij. Alleen kun je ze niet kwijt op de sociale media. Ik kan jullie dus mijn 3D-foto's niet laten zien. Of toch niet via deze weg. Maar dat maakt het net zo leuk en origineel.


Tijdens het zoeken naar oude schijfjes is me vooral één ding opgevallen. Je vindt er wel van Brussel, Antwerpen, Brugge en Gent. Maar niet van Vilvoorde. Onbegrijpelijk, maar niet getreurd. Ooit trek ik de straat op met mijn 3D-camera en maak ik een setje over Vilvoorde. En in een gulle bui schenk ik het setje misschien aan een trouwe lezer. Met andere woorden, de blog blijven volgen is de boodschap!

Zin om je in het Viewmaster-avontuur te storten of deel je toevallig dezelfde hobby? Wil je het resultaat eens zien alvorens te sparen/investeren? Laat me zeker iets weten. Ik ben namelijk al heel lang op zoek naar een Viewmaster buddy. Al zou het met "3" pas echt compleet zijn natuurlijk ;)

2 opmerkingen: