maandag 6 april 2015

Volbloed Vilvoordenaars

Wie gefascineerd is door de (recente) geschiedenis van zijn stad, kan best eens een babbeltje slaan met een "ancien". Deze wandelende encyclopedieën kunnen en willen je maar wat graag een schat aan anekdotes en kostbare informatie geven. Wil je graag de proef op de som nemen? Dan moet je zeker eens aankloppen bij Paula en Julien uit de Hendrik I-lei.

Je zal wel al raden waar de 'V' voor staat ...

Paula en Julien zijn geboren en getogen in Vilvoorde en hebben alle belangrijke mijlpalen in de geschiedenis van Vilvoorde vanaf de jaren 30 bewust of onbewust meegemaakt (sluiting van Renault Vilvoorde, waar Julien 33 jaar in dienst was, ontploffing van de Electrabel-centrale in 1982, WOII, ...). Met hun arsenaal aan weetjes hebben ze dan ook mijn interesse in Vilvoorde flink aangewakkerd. Ik deel er graag een paar met jullie:


    Tijdens WOII stortte een Engels gevechtsvliegtuig neer op Dancing Bobino (waar nu de Stille Genieter gedeeltelijk is gelegen, zie foto links). Op de blog van Luc Van Daele vind je trouwens het originele brandverslag na de crash terug (http://vilvoordeanno.be/). 


Paula woonde toen in de Marius Duchéstraat en heeft het vliegtuig heel laag over haar straat zien scheren net voor het door de Duitsers werd neergehaald. De piloot zou het overleefd hebben. Maar zeker is Paula daar niet van. Na al die jaren kan het geheugen het wel eens begrijpelijk laten afweten.

Foto's van het gebeuren heb ik niet kunnen bemachtigen, maar ik geef je wel een foto van dezelfde periode mee van kleine Paula met een Duitse soldaat op de achtergrond. De foto is genomen in de Leuvensestraat, op de plaats waar nu Mister Minute ligt.


  • Opnieuw tijdens WOII mochten bewoners een moestuintje verbouwen op de middenberm van de Hendrik I-lei. Door de hongersnood die toen heerste, werden de moestuintjes 's avonds bewaakt door een burgerwacht. Vond ik interessant omdat ik zelf ook in de Hendrik I-lei woon, voorlopig althans.
  • En we blijven in dezelfde sfeer. De eerste vrouw van Herman Göring, Carin Fock, zou op het pensionaat van de Zusters Ursulinen school hebben gelopen.
  • Tot in de jaren 80 waren er maar liefst 7 bioscopen in Vilvoorde, waarvan de laatste, cinéma Pathé, in 76 werd gesloten. Die doet nu dienst als sikh-tempel (gelegen in de Lange Molenstraat). En daar hoop ik binnenkort nog op terug te kunnen komen. Wordt dus vervolgd ... 
Paula en Julien trekken graag naar restaurant 't Preuverke in de Franklin Rooseveltlaan en naar Bagatelle in de Vlaanderenstraat. Dat laatste is een van de weinige restaurants waar ik nog niet over de vloer ben geweest. Hoog tijd om daar verandering in te brengen!

Wat kan er volgens hen beter in Vilvoorde? Ze willen graag wat meer zitbanken zien in het centrum, en dan liefst op de grote markt. En daar mogen dan ook meteen een kiosk, terrasjes en petanquevelden bij. Ik ben dus blijkbaar niet de enige die dit een goed idee vindt. Zijn er nog voorstanders in de zaal?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten