woensdag 17 februari 2016

Kunst met een grote "V"

Als je mijn laatste post hebt gelezen (Groeten uit Moskou), zul je gemerkt hebben dat ik ook het artistieke leven in Vilvoorde graag wil belichten. Kunst is naast handel en economie immers een goeie graadmeter voor het sociale en culturele leven van een stad. Maar omdat ik van kunst weinig kaas heb gegeten, laat ik het serieuze werk liever over aan mensen die gepassioneerd met kunst bezig zijn. Mensen als Gilbert Putteman, organisator van de tentoonstelling 'Kunst in de Kantfabriek'.

Gilbert was een twintigtal jaar advocaat in de Zennestad en is al een 15-tal jaar vrederechter. We kunnen dus stellen dat hij deze stad en haar inwoners door en door kent. Omdat hij als vrederechter steeds weer geconfronteerd wordt met menselijke ellende had hij nood aan een uitlaatklep. En die vond hij onder meer in de kunst en de literatuur. Eerst als inleider, daarna als organisator. Hij draait intussen al meer dan 30 jaar mee in de kunstwereld (ook op topniveau) en wordt door gespecialiseerde tijdschriften herhaaldelijk aangesproken om teksten rond kunst op te stellen. Zo schreef hij monografieën rond Serge Van De Put (een beeldhouwer die met rubber werkt) en de Vilvoordse kunstenaar Jan Wellens.Vijftien jaar lang (tot en met 2014) nam hij de jaarlijkse tentoonstelling in De Troost voor zijn rekening. En in datzelfde jaar 2014 zette hij een solotentoonstelling rond Ulrike Bolenz op touw in kasteel Ter Ham in Steenokkerzeel. Toen Roger Raveel 87 jaar werd, hield hij samen met wijlen Piet Van Eeckhout (de assisenpleiter) de tafelrede.

Gilbert was ook goed bevriend met Rik Poot. Toen het grote paard 'De ontvoering van Europa' geplaatst werd voor het provinciaal gebouw in Leuven, was hij de inleider.
En zo kan ik nog een tijdje doorgaan.

Wat ik dus wil zeggen is, met Gilbert haal ik een medewerker van formaat binnen. Ik ben er zeker van dat hij een grote aanwinst is voor Het Vilvoords Kwartier en nog meer voor Vilvoorde. Samen met fotografe Helena Toscano zal hij ons via het Vilvoords Kwartier een blik gunnen in de ateliers van een aantal Vilvoordse kunstenaars, waaronder Guido Verhaeghe en Jan Van Lysbetten, om er maar een paar te noemen. 


Ik kijk er al naar uit. Jullie ook hoop ik ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten