zaterdag 9 september 2017

Mekitburn, een blik achter de schermen

Op 15 en 16 september zet Mekitburn voor de 13de keer op rij Vilvoorde in vuur en vlam. De meeste Vilvoordenaars zullen de naam wel al eens horen vallen hebben. Maar waar staat Mekitburn nu eigenlijk voor? Voor mij was het het zoveelste festival in het rijtje waar jongeren een weekendje lang uit hun dak gaan op de dansmuziek van het moment. Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik het hele verhaal te horen kreeg van enkele van de (ex-)organisatoren.  

Mekitburn is eigenlijk het grootste project van vzw Goesting, een organisatie uit Vilvoorde die een tiental jaar geleden werd opgericht met de bedoeling jongeren samen te brengen en te engageren voor vrijwilligerswerk. Want daar draait het bij vzw Goesting grotendeels om, vrijwilligerswerk. Op die manier houden ze jongeren gemotiveerd en gepassioneerd en geven ze die een belangrijke bagage mee voor hun latere professionele parcours. Twee vliegen in één klap dus! 


En het concept werkt aanstekelijk bij jongeren. Vzw Goesting telt momenteel 30 actieve leden die elkaar vaak zien. Voor het festival zelf komen er een 70-tal losse vrijwilligers mee helpen. Daarnaast zijn er op het festival zelf scouts- en chirogroepen die maar wat graag een handje komen toesteken.

Maar wat mij vooral opviel tijdens het gesprek was de goeie sfeer die er in de groep heerst. Je voelt dat er een hechte en blijvende vriendschapsband bestaat tussen alle leden. Wat hen bindt is een passie voor muziek, kunst en organiseren en het feit dat iedereen in (de buurt van) Vilvoorde woont. En net die band vormt de sleutel tot het succes van de vereniging en zorgt ervoor dat de leden zich langdurig inzetten. Vzw Goesting is nu al aan zijn derde generatie bestuursleden toe, maar elk jaar opnieuw komen de eerdere generaties hun steun betuigen met een bezoekje aan het festival of om mee te helpen aan de opbouw of afbraak. En dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn. Een engagement voor het leven dus. 


Tijdens het Mekitburn-festival brengen ze voornamelijk Belgische artiesten en vernieuwende muziekstijlen (gaande van Drum 'n Bass en hiphop tot techno en reggae) en podiumkunsten samen, met de bedoeling aanstormend talent een duwtje in de rug te geven. En dat ze een neus hebben voor talent, bewezen ze al in 2008. Toen stond niemand minder dan Selah Sue op het podium. Benieuwd wie de volgende ster aan het firmament wordt ...

Nieuw dit jaar is de 'All female'-stage op zaterdagavond, waar je uitsluitend vrouwelijke artiesten aan het werk kunt zien. Via deze stage willen ze vrouwen een hart onder de riem steken, omdat die vaak ondervertegenwoordigd zijn in line-ups. En zo slagen ze er tijdens Mekitburn elk jaar wel in om het publiek op een originele manier te verrassen.


Ook gezinnen met kinderen zijn welkom op Mekitburn trouwens. Op zaterdagnamiddag is er Mekitfree Afternoon, dat groot en klein verwent met animaties, springkastelen, een grimestand en verschillende workshops zoals tote bags maken, keramiek en krijttekenen. Voor elk wat wils dus!  Wil je meer informatie over Mekitburn en de vzw Goesting, of wil je graag een handje toesteken? Dan verwijs ik je graag door naar de website www.mekitburn.com. Net als al die andere projecten in Vilvoorde die geloven in het potentieel van de stad en die nieuw leven willen inblazen - denk aan de Kruitfabriek, denk aan Firma, denk aan Bazaar - kunnen we een vereniging als deze alleen maar toejuichen. Doe dus zoals ik en breng ze zeker een bezoekje op 15 of 16 september. Ik weet nu al dat we het ons niet gaan beklagen ...

By the way, wie graag eens de opbouw van het festival wil meemaken, mag gerust langsgaan vanaf maandag 11 september. In het onderstaande filmpje krijg je alvast een voorsmaakje van wat je zoal te zien krijgt. De handen mee uit de mouwen steken mag trouwens ook. Vrijwilligers zijn altijd meer dan welkom!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten